Nieuwsgierig naar het valrisico, leuk om wijkbewoners te ontmoeten of op zoek naar een passende beweegactiviteit. Het zijn zo een aantal genoemde redenen van 65-plussers die op 28 mei hebben deelgenomen aan de vitaliteitstest.
Deze testdag is onderdeel van het project Sociaal FITaal waarbij Sport Expertise Centrum (SEC), GGD, BrabantZorg en ONS welzijn in opdracht van de gemeente Oss de handen ineen sloegen om in gesprek te komen met senioren. Doel is om hun behoeften te onderzoeken en uiteindelijke hulpvragen op zowel fysiek als mentaal welbevinden te bevorderen.
Ouderen vulden vragenlijsten in over hun gezondheid, beweeggedrag en sociale participatie en hierna volgden enkele fysieke checks om o.a. hun kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen te meten. Nieuw dit keer was met meten van het valrisico door middel van een Smart Floor vloer. Een vloer met slimme sensoren die meet of dat iemand baat heeft bij een valpreventieve training.
Wim (71): ‘Ik ben afgelopen jaren al diverse keren gevallen en begreep bij het huisbezoek dat zij mij op de vitaliteitsdag hierbij konden helpen. Zojuist bleek dat ik inderdaad een hoog valrisico heb. Ik heb direct informatie ontvangen die mij kan helpen bij het voorkomen van een nieuwe val.’
‘Door middel van een intensief voortraject met o.a. huis-aan-huis benadering hebben we deze dag zoveel ouderen op de been gekregen richting deze vitaliteitsdag’ aldus Justin Hendriks (SEC). Senioren hebben steeds vaker hulpvragen maar weten niet goed waar en hoe ze deze kunnen stellen. Vandaag helpen wij deze behoeften te onderzoeken en pakken wij de acties samen met de ouderen op. Hen hierbij helpen zorgt voor meer vitale ouderen die uiteindelijk ook minder maatschappelijke (zorg)kosten met zich meebrengen.