Tijdens de herfstvakantie ben ik op bezoek geweest bij Club Natació Sabadell in Spanje. Deze omni-vereniging in de voorstad van Barcelona telt meer dan 10.000 leden en biedt haar leden de mogelijkheid om meer dan 15 verschillende sporttakken te beoefenen. Naast mijn werk bij het Sport Expertise Centrum ben ik namelijk ook waterpolotrainer en ben ik o.a. actief bij het regionale waterpolo opleidingscentrum van Zuid-Nederland. Jaarlijks gaan wij vanuit dit opleidingscentrum een week op buitenlandse trainingsstage met zo’n 60 sporters tussen 13 en 16 jaar. In mijn favoriete sport, waterpolo, behoort de club bovendien tot de Europese top en dat was vooral ook de reden van mijn bezoek.
Hoe organiseer je een club met 10.000 leden?
Heel simpel. In Spanje doen ze dat met veel betaalde krachten. In Nederland is het nog steeds een uitzondering als clubs professionals inhuren als trainer, verenigingsmanager of sportparkmanager. Maar in Spanje zijn clubs nagenoeg allemaal professioneel georganiseerd. En dat is ook de enige reden waarom de clubs iedere dag van 7:00 tot 23:00 uur open zijn én kwalitatief goed sportaanbod verzorgen.
Het belangrijkste uitgangspunt is dat de leden op ieder moment van de dag kunnen sporten bij de club. Dat lukt vooral door veel individuele sporten die worden aangeboden, zoals zwemmen en fitness. Maar daarnaast zijn er ook ruime mogelijkheden voor teamsporten zoals waterpolo, basketbal en volleybal. En voor alle leeftijden en verschillende niveaus is de kwaliteit van het sportaanbod gewaarborgd door betaalde trainers. Ook voor de ondersteunende diensten heeft de club personeel in dienst. Denk bijvoorbeeld aan de receptie en administratie, schoonmaak, de horeca en de winkel waar de clubkleding en andere sportattributen verkocht worden.
Wat betekent dat in de praktijk?
De praktijk wijst uit dat sporters (in Spanje) graag gebruik maken van het ruime aanbod van een omni-vereniging. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat zijn er vele sporters actief op de club. Het grootste deel van de leden komt zelfs dagelijks naar de club om een uur of langer te sporten. Met als doel om gezond en fit te blijven en/of om topsportambities waar te maken. Ik kan mezelf bovendien voorstellen de sporters meer tijd en energie overhouden om nog vaker te gaan sporten, als ze niet verplicht worden om vrijwilligerswerk te doen (zoals in Nederland). En dankzij de inzet van professionals gaan de trainingen en sportlessen gewoon altijd door.
Ook in de gemeente Oss zijn er veel mensen die meerdere sporten beoefenen bij verschillende verenigingen en/of fitnessbedrijven. Maar daarvoor moeten ze nu nog naar verschillende locaties en overal gelden aparte lidmaatschappen en voorwaarden. Als deze partijen hun krachten zouden bundelen, dan kunnen zij ook een ruimer aanbod neerzetten van hogere kwaliteit en met meer flexibiliteit. En dat gaat er zeker voor zorgen dat er meer mensen gaan sporten en bewegen!