Elke dag wensen we elkaar een fijne gezondheid en worden we gestimuleerd om in beweging te blijven, want dat houdt ons gezond. Maar hoe zorgen we dat we voldoende in beweging blijven vanuit onze eigen huiskamer, werkkamer, sportschool en klaslokaal?
Voor veel mensen hebben er ingrijpende veranderingen plaatsgevonden in de thuissituatie. Zo is er een thuiskantoor bij gekomen waar mama en/of papa aan het werken zijn. Daarnaast moeten kinderen nog een prettige leerplek hebben om de digitale les te volgen achter een device. Dus nog meer schermtijd per dag voor deze kinderen. Bovendien moet het thuisgevoel ook blijven bestaan door in de ochtend samen een gezond ontbijt aan tafel te eten.
Ten slotte moet iedereen wel blijven bewegen. We kunnen niet meer naar de lokale sportschool of naar de vereniging om lekker een potje te voetballen. Gelukkig zijn er ontzettend veel initiatieven vanuit lokale partijen waar mensen toch uitgedaagd worden om te bewegen. Denkend aan de gratis online trainingen die worden aangeboden en jongeren die via filmpjes uitgedaagd worden om te bewegen. Ook buiten hardlopen om een frisse neus te halen mag nog wel. Als je je maar houdt aan de minimale afstand van anderhalve meter. Beter is het nog om helemaal alleen te gaan.
Via LinkedIn werd ik op de hoogte gebracht van een nieuw initiatief op 26 april. Een quarantaine-loop voor beginnende- en fanatiek hardlopers. Deelnemers kiezen uit een afstand van 5, 10 of 21,1 kilometer (halve marathon). De prestatie moet op zondag 26 april worden geregistreerd in de in de app Strava. Mijn eerste gedachte was: ik meld me aan! Ik probeer elke week minimaal één keer een 10 km te lopen en ik houd mijn prestatie altijd bij via een hardloop app. Het enige wat ik nu hoef te doen, is die prestatie te delen en dan krijg ik een medaille!
Deelnemers worden opgeroepen zich strikt aan de genomen maatregelen te houden, zoals de anderhalve meter afstand tot anderen én de loop uit te voeren met niet meer dan twee personen. Echter ontvangt het initiatief ook kritiek van iemand die op een ic werkt en die dagelijks de gevolgen van het coronavirus ziet. Er is zelfs contact gelegd met de politie om een verbod op dit event te krijgen. De organisatie heeft begrip voor de reactie en wil graag in overleg met de arts en desbetreffende gemeente om te kijken hoe dit veilig georganiseerd kan worden.
Toen ik de berichtgeving aan het lezen was op LinkedIn en het artikel uit een krant had ik voor beide standpunten begrip. Zoals iedereen dit waarschijnlijk heeft. Echter stel ik mezelf ook de vraag: Vanaf wanneer worden sportevenementen weer volledig geaccepteerd? Ik moet het antwoord op de vraag schuldig blijven.
Volgens mijn trainingsschema hardloop ik op zondag 26 april de 10 km en uiteraard zal ik mij houden aan de maatregelen van het RIVM.
Blijf gezond en veilig bewegen!