Nederland is aan het vergrijzen en daarmee neemt de kans op vallen toe. Meer dan 5.000 mensen per jaar overlijden na een val. Dat zijn 14 mensen per dag. Daarnaast lopen veel ouderen letsel op, zoals een gebroken heup of pols. Dat leidt, naast persoonlijk lijden en druk op mantelzorg, ook tot 1,4 miljard euro extra zorgkosten. En de verwachting is dat dit bedrag op gaat lopen tot 2,5 miljard euro of meer in 2030. Ook binnen de gemeente Oss wordt er aandacht besteed aan het signaleren van valrisico en het doorverwijzen naar valpreventietips.
Afgelopen weken hebben namelijk 1658 mensen met een leeftijd van 70 jaar en ouder in Geffen, Lith, Lithoijen, Oijen, Maren-Kessel en Teeffelen een informatiebrief ontvangen ondertekend door wethouder Kees van Geffen. Deze brief heeft betrekking op het project Sociaal FITaal wat in opdracht is van de gemeente Oss en wordt uitgevoerd door het Sport Expertise Centrum, GGD, ONS welzijn en Brabant Zorg.
Sociaal FITaal is een beweeg- en gezondheidsprogramma voor senioren die weinig of niet bewegen, meer sociale contacten willen en vitaler in het leven willen staan. Alle 70 plussers zullen in de week van de valpreventie tussen 2 en 13 oktober huis-aan-huis benaderd worden met vragen over hun vitaliteit én valrisico. Daarnaast worden ze uitgenodigd voor de vitaliteitsdag 28 november (Geffen) en 30 november (Lith). Op deze dag worden ze uitgebreid getest en worden ze aan de juiste professional gekoppeld voor advies.
Op maandag 2 oktober was de kick-off in de Koppellinck in Geffen. Hier werden professionals en vrijwilligers geschoold die ingezet worden bij deze huis-aan-huis benadering.